Ruth verhuist naar Heerhugowaard - © Sander Troelstra

Expositie Ruth verhuist naar Heerhugowaard

Themamiddag ‘Vluchten in beeld en geluid’ bij Cool kunst en cultuur

Op zondagmiddag 19 februari is bij Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard de themabijeenkomst ‘Vluchten in beeld en geluid’ geopend.

Het onderstaande artikel is (deels) overgenomen uit het Heerhugowaards Nieuwsblad van 13 februari 2017. Het hele bericht staat op de site van Rodi.


‘Wat een positieve, krachtige mensen’

HEERHUGOWAARD – Sinds de komst van het asielzoekerscentrum heeft Heerhugowaard er vele nieuwe inwoners bij. Welk verhaal gaat er schuil achter al deze ‘nieuwe gezichten’? Tijdens de themamiddag ‘Vluchten in beeld en geluid’, zondag 19 februari bij Cool kunst en cultuur, worden met muziek, film en beeldende kunst de verhalen van deze en andere vluchtelingen verteld. ,,Er schuilt zo veel talent onder deze mensen, die hun droom proberen na te volgen.”

Het initiatief voor deze middag komt van Marian de Wit en Sytze van der Molen. Sytze zag de fototentoonstelling al eerder in Amersfoort en was daar enorm door geraakt: ,,Wat een positieve, krachtige mensen!”, aldus Sytze. Marian raakte geïnspireerd tijdens een soortgelijk evenement: ,,In Zaandam zag ik hoe ‘1001 dromen’, een voorstelling voor Nederlanders en vluchtelingen, zorgde voor een enorme eensgezindheid van zoveel verschillende nationaliteiten in de zaal.” Lees verder

Themamiddag ‘Vluchten in beeld en geluid’ bij Cool

HEERHUGOWAARD – Sinds de komst van het asielzoekerscentrum heeft Heerhugowaard er vele nieuwe inwoners bij. Welk verhaal gaat er schuil achter al deze ‘nieuwe gezichten’? Tijdens de themamiddag ‘Vluchten in beeld en geluid’, zondag 19 februari bij Cool kunst en cultuur, worden met muziek, film en beeldende kunst de verhalen van deze en andere vluchtelingen verteld.

Change of life

Heerhugowaard Vluchten in beeld en geluidTijdens de themamiddag wordt onder meer de documentaire ‘Change of Life’ vertoond, gemaakt door de pas zeventienjarige Jasskaran Singh uit Afghanistan, die momenteel in het asielzoekerscentrum in Alkmaar verblijft. Met deze film wil hij Nederlanders laten zien hoezeer vluchten je leven verandert en wat het met je doet als je als asielzoeker in een nieuw en vreemd land verblijft.

Ruth in een ander licht

Daarnaast wordt de fototentoonstelling ‘Ruth in een ander licht’ (te zien tot en met 19 maart) geopend, waarin twee jonge fotografen uit verschillende culturen met indringende portretten het Europese emigratievraagstuk zichtbaar maken.

Ook is er een optreden van een multicultureel gelegenheidsorkest onder leiding van Jeff Heijne, is er een expositie van tekeningen en schilderijen gemaakt in het asielzoekerscentrum Heerhugowaard en worden verhalen verteld door vluchtelingen. De presentatie is in handen van Mena Leila.

Initiatiefnemers Vluchten in beeld en geluid

Het initiatief voor deze middag komt van Marian de Wit en Sytze van der Molen. Sytze zag de fototentoonstelling al eerder in Amersfoort en was daar enorm door geraakt: ,,Wat een positieve, krachtige mensen!”, aldus Sytze. Ook Marian raakte geïnspireerd tijdens een soortgelijk evenement: ,,In Zaandam zag ik hoe ‘1001 dromen’, een voorstelling voor Nederlanders en vluchtelingen, zorgde voor een enorme eensgezindheid van zoveel verschillende nationaliteiten in de zaal.”

Met ‘Vluchten in beeld en geluid’ willen ze de bezoekers in Heerhugowaard graag datzelfde gevoel laten ervaren. Cool kunst en cultuur ondersteunt dit initiatief en faciliteert de organisatie van deze middag.

Cool kunst en cultuur

De themamiddag is zondagmiddag 19 februari vanaf 14.00 uur bij Cool kunst en cultuur. De toegang is gratis, maar reserveren is gewenst. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.coolkunstencultuur.nl of bij de servicebalie van Cool. De bewoners van het asielzoekerscentrum zorgen voor thee en hapjes.


Op de bovenste foto: Stef Bos (lied van Ruth) en de fotografen Mujtaba Jalali en Sander Troelstra [©Sabine Keijzer] Bron artikel: organisatie van ‘Vluchten in beeld en geluid’.

Videosamenvatting Ruth in een ander licht

Het festival 033Fotostad is voorbij. Van 16 september tot en met 16 november 2016 hingen er honderden werken van binnen- en buitenlandse fotografen in Amersfoort. In de Onze Lieve Vrouwetoren was de expositie 'Ruth in een ander licht' te zien.

De twee fotografen Sander Troelstra (NL) en Mujtaba Jalali (Iran) hebben zich laten inspireren door 'Het lied van Ruth' (NCRV 2009). Zanger/componist Stef Bos heeft het lied -op zijn beurt- gebaseerd op het eeuwenoude Bijbelverhaal 'Ruth'.

In de video geven we een korte samenvatting van het project. De zes foto's zijn ook opgenomen in het overzicht.

Portret Sander Troelstra - Ruth in een ander licht

Sander Troelstra

Portret Mujtaba Jalali - Ruth in een ander licht

Mujtaba Jalali

Expositie Ruth in een ander licht gesloten

expositie ruth-in-een-ander-licht-geslotenDe expositie Ruth in een ander licht is beëindigd. De pakjespieten hebben op 14 november hun intrek genomen in de Amersfoortse ‘Onze Lieve Vrouwetoren’. De meeste andere tentoonstellingen van 033Fotostad blijven nog tot 16 november open (sommige zelf tot medio december).

Gezocht: exposant of koper

De zes foto’s van Sander Troelstra en Mujtaba Jalali zullen binnenkort op deze site worden gepubliceerd. We zijn nog op zoek naar een organisatie die de foto’s wil overnemen, of langdurig wil exposeren. Als u belangstelling heeft, kunt u contact met ons opnemen.

Ruth in een Paaspartout

In de uitgave ‘Paaspartout’, het nieuwsblad van de Paaskerk in Baarn, beschrijft Harm Boerma op prachtige wijze zijn bezoek aan de foto-expositie Ruth. De woorden zijn zo mooi en zorgvuldig gekozen dat we ze hier graag opnemen….

Tip: als het plaatje slecht leesbaar is, scroll dan naar beneden.
ruth-in-paaspartout-een-uitgave-van-de-paaskerk-in-baarn

 

Publicatie Paaspartout


Ik was haar uit het oog verloren, maar laatst kruiste ik weer haar pad. Op een zondagmiddag in Amersfoort. RUTH.

Ze stond in een ander licht. Twee fotografen hebben haar herkend in de eindeloze stroom vluchtelingen, via Griekenland en de Balkan op weg naar een beter, een veiliger leven.

In zesvoud hangt ze in de Onze Lieve Vrouwetoren. Mooi uitgelicht, in een splitsecond vastgelegd en zwartwit afgedrukt. Shabnam, Yara, Ahlam, Elisabeth, Raghdaa en Sham. Zes Ruthen, ten voeten uit.

Zes dromen over een nieuwe toekomst.

Stef Bos brengt hen een prachtige serenade met zijn Lied van Ruth. ‘Mijn land is jouw land’, zingt hij.


 

Stef Bos vertelt over Ruth bij Zinweb

De redactie van Zinweb.nl plaatst op 13 oktober een video waarin Stef Bos uitlegt hoe het ‘Lied van Ruth’ is ontstaan en welke paralellen er zijn met zijn eigen leven. Het hele verhaal staat op de site van Zinweb.


stef-bos-in-gesprek-met-sander-troelstra-en-mujtaba-jalali. Foto Bert van den BroekFoto: ©Bert van den Broek - Stef Bos, Mujtaba Jalali en Sander Troelstra

Stef Bos zingt in de Onze Lievevrouwe Toren in Amersfoort Het Lied van Ruth. De Bijbelse Ruth is een bron van inspiratie. De zanger vertelt hoe hij werd bewogen door het verhaal.

“Het zijn de beste zinnen, die ik zelf niet verzin eigenlijk.” Stef Bos vond de woorden voor zijn Lied van Ruth in het Bijbelse verhaal Ruth. Hij raakte geboeid door de beslissing van Ruth om te gaan naar een land waarvan je weet dat de mensen waarschijnlijk niet van je houden op grond van je afkomst. Dat is lef hebben.

Bos identificeerde zich met het verhaal. “Jouw toekomst is mijn toekomst. Mijn hart is jouw hart.” Hij emigreerde naar Zuid-Afrika voor de liefde. “Dat was niet altijd makkelijk.” Vanuit een gevoelens van gemis groeide een verhaal. [red.: cursieve tekst overgenomen van Zinweb]

De video is gemaakt door de Clipjesfabriek.

La Scuola stelt lastige vragen

la-scuola-academie-voor-levenskunst-ruthLa Scuola, academie voor levenskunst in Nootdorp, heeft zich vanaf de start van de foto-expositie zeer betrokken getoond.

Portret Ria Pool directeur La ScuolaRia Pool is directeur van de academie. In oktober stuurde ze me -per mail- een paar vragen met het verzoek of ik daar antwoord op wilde geven. Ze zou mijn reactie opnemen in de eerstvolgende nieuwsbrief. Dit is het resultaat.

Ria: Gerard, jij bent de conservator van de foto-expositie Ruth in een ander licht.

  • Vanwaar de keuze voor vluchtelingen en dan specifiek vrouwen?
  • In welke ‘Ruth’ kan jij jezelf het beste verplaatsen en waarom?
  • Hoe zie jij de toekomst van deze vrouwen? (Wat zijn hun bedreigingen en wat hun mogelijkheden?)

Lees verder

Videoverslag van expositie-opening Ruth

stef-bos-bij-opening-foto-expositie-ruthDe makers van De Clipjesfabriek in Almere zijn op zondagmiddag 2 oktober aanwezig geweest bij de opening van de expositie ‘Ruth in een ander licht’. Ze hebben een kort beeldverslag gemaakt. Je ziet eerst een impressie van het officiële deel en daarna volgen gesprekken met -onder anderen- de twee fotografen: Sander Troelstra en Mujtaba Jalali. Veel kijkplezier….

033Fotostad | Ruth in een ander licht from Clipjesfabriek on Vimeo.

Ruth bij Langs de lijn En Omstreken

sander-troelstra-radio-1-ruth-in-een-ander-licht-NPO Radio 1Sander Troelstra en ik mochten het verhaal van ‘Ruth in een ander licht’ ook vertellen op NPO Radio 1.

Sander kreeg de kans om even plaats te nemen op de stoel van de presentator en dat liet ‘ie zich geen twee keer zeggen….

Het programma werd gepresenteerd door Jeroen Stomphorst (li) en Renze Klamer (re). Tijdens het gesprek kwamen we er achter dat Jeroen in Amersfoort woont en zelf een rol speelt in het fotofestival 033Fotostad.

Je kunt het hele gesprek hieronder beluisteren.

Fotoverslag opening expositie Ruth

Sabine Keijzer van ‘Voorbeeldig Fotografie’ in Amersfoort heeft een uitgebreid fotoverslag gemaakt tijdens de officiële opening van ‘Ruth in een ander licht’. Hieronder vind je een korte impressie.
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-23fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-15
Fotograaf Mujtaba Jalali vertelt aan Sjors Fröhlich waarom hij moest vluchten uit Iran. Hij is ongelooflijk blij dat zijn foto’s in Nederland gewaardeerd worden. Dat is in zijn geboorteland wel anders….
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-21

fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-18
Sander Troelstra kreeg de vraag wat het geheim is achter zijn portretfoto’s. Vier Zilveren Camera’s en de Nationale Portretprijs win je immers niet zomaar….
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-27

fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-25
Zanger en componist Stef Bos is onder de indruk van het werk van beide fotografen. Ze hebben ‘de ziel’ van ‘Het Lied van Ruth’ goed gevangen in hun foto’s.
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-1

Van links naar rechts: Stef Bos, Mujtaba Jalali en Sander Troelstra.fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-8
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-24

fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-22 fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-20
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-15
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-3
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-16
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-6
Ria Pool, de eigenaar van La Scuola, academie voor levenskunst in Nootdorp, heeft zich laten inspireren door het fotoproject Ruth. Meer informatie over haar idee van ‘De Verplaatsing’ vind je op een andere pagina van deze website.
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-5

Shabnam is één van de zes geportretteerde vrouwen. Ze toont zich ontzettend ambitieus. In uitstekend Nederlands vertelt ze over haar wens om fashion designer te worden.
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie
Hans van Helden, de geestelijk vader van het festival 033Fotostad, licht alvast een tipje op van de plannen voor de volgende editie. Hans wil in 2018 graag (nog) meer aandacht gaan schenken aan ‘community projecten’ (fotografen die zich onderdompelen in een kleine gemeenschap, zoals een buurt, een voetbalvereniging, of een zangkoor).
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-2
Gerard Oonk is de bedenker van ‘Ruth in een ander licht’. Hij hoopt dat de prachtige portretten van Sander en Mujtaba helpen om het verhardende gesprek over de vluchtelingenproblematiek in een positieve richting te sturen.
fotoverslag-expositie-ruth-in-een-ander-licht-voorbeeldig-fotografie-7
Het onvermijdelijke groepsportret…. Aan de linkerkant curator Gerard Oonk, dan Stef Bos, Mujtaba Jalali, Sander Troelstra en presentator Sjors Fröhlich.